De geschiedenis van een verbonden provincie: van de spoorlijn naar één van de luchthavens met de meeste passagiers in Spanje

In de geschiedenis van het toerisme in Spanje heeft één trein een revolutie teweeggebracht: de spoorlijn die Alicante en Madrid in 1858 met elkaar verbond. “Doe zoals de zon, breng de zomer door in Alicante” was een van de vele slogans die duizenden toeristen uitnodigden om naar de Costa Blanca te komen.

In die tijd was transport verre van hermetisme en snelheid van de hedendaagse vliegtuigen. De reis, die ongeveer twintig uur duurde en later werd ingekort tot twaalf, werd gemaakt in een trein met een eigenaardig merk: een kruik. En waarom een ​​kruik? Om de simpele reden dat die treinwagon de passagiers gedurende de hele reis van voldoende vers water kon voorzien. Passagiers staken destijds deze kruiken uit de ramen zodat de buitenlucht hun inhoud nog meer afkoelde.

Zoals te verwachten, betekende die spoorverbinding een enorme verandering en uitdaging voor Alicante, dat zich moest voorbereiden om alle reizigers te verwelkomen die op haar stranden wilden zonnebaden. De eerste hotels in Alicante waren de legendarische herbergen van de 18e eeuw. Later, in 1906, kwamen de grote hotelketens, zoals Hotel Reina Victoria.

De term ‘toerisme’ werd echter veel eerder populair, met name in 1860 met het bezoek van koningin Elizabeth II. Het stadsbestuur besloot te mobiliseren om reizigers aan te trekken. Op deze manier brachten ze de eigenaren van herbergen bij elkaar en stelden ze verlaagde prijzen vast voor onderdak, eten en attracties. Het was in deze tijd dat de eerste verwijzing naar de term “toerist” werd gevonden.

Momenteel is ” la millor terreta del món ” gewend geraakt aan het ontvangen van miljoenen internationale passagiers. Niet zomaar toeristen, maar mensen die besluiten om van Alicante hun tweede thuis te maken. Trips duren niet langer vele uren en men heeft geen kruiken meer nodig zoals toen. Vandaag de dag staat de luchthaven van Alicante op nummer vijf met betrekking tot passagiersvolume in Spanje. Wat de verbindingen betreft, heeft het meer dan 17 nationale bestemmingen en meer dan 100 internationale bestemmingen.

Of het nu over land of door de lucht is, Alicante is sinds 1858 een verbonden provincie.

< Terug