De vastgoedmarkt in 2022: wat te verwachten?

De vastgoedmarkt is de afgelopen tijd voor velen een toevluchtsoord geworden, terwijl trends als Built to Rent en industrialisatie in de bouw zich consolideren.

In 2021 is de markt niet alleen gehandhaafd, maar is ze er in sommige sectoren in geslaagd om waarden van voor de pandemie te bereiken. Kijkende naar een nieuw jaar is de vraag die iedereen zich stelt, wat te verwachten voor 2022?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk om zowel de positieve als de negatieve factoren te analyseren die de vastgoedmarkt beïnvloeden. Negatieve factoren zijn onder meer het huidige niveau van salarissen, hoge bouwkosten en stijgende grondprijzen.

Er zijn echter meerdere factoren die de prognose voor de vastgoedsector buitengewoon positief maken. Het is ongebruikelijk dat de impact van de pandemie een spaarquote heeft gegenereerd die door de conservatieve belegger vertaald wordt naar huisvesting.

Aan de andere kant positioneren de lage rentetarieven en aantrekkelijke huurrendementen investeringen als vastgoedactiva gunstig tegen inflatie en activarisico. Daarbij komen nog andere factoren, zoals de vraag van niet-ingezetenen die onroerend goed in Spanje willen kopen.

Dit alles vertaalt zich in stabiliteit en tekenen van herstel in vergelijking met de afgelopen twee jaar.

De agentschappen voorzien een stijging van de huren (85% van de ondervraagden), terwijl m.b.t. de verkoopactiviteiten 45% van de agentschappen verwacht meer huizen te verkopen in het volgende kwartaal en 39% denkt dat dit gelijk blijft.

Deskundigen zijn het erover eens: noch de omikron-variant, noch de inflatie, noch de stijging van de consumentenprijzen zullen de situatie op de vastgoedmarkt veranderen.

Waarschijnlijk wordt deze tijd van het jaar een sleutelmoment voor wie overweegt een huis aan te kopen, om niet geconfronteerd te worden met de prijsstijgingen die over enkele maanden zullen volgen.

< Terug