Mediterrane architectuur: kenmerken en voordelen

Zowel de constructie als de decoratieve afwerking van de mediterrane stijl zijn ontstaan uit de essentie en cultuur van landen als Italië, Griekenland, Spanje en Marokko. De kustlijn van deze landen wordt gekenmerkt door kilometerslange blauwe zee en door het feit dat men het grootste deel van het jaar kan genieten van veel licht en warmte van de zon.

De drie pijlers van de meest voorkomende stijl aan de Costa Blanca zijn: fris, helder en gastvrij. We spreken dan over gebieden met een gemiddelde jaartemperatuur van meer dan 18 graden, waarvan de bewoners genieten in buitenruimtes, maar beschut tegen de zon. Daarom worden deze buitenruimtes, of het nu patio’s, terrassen of solariums zijn, gekenmerkt door hun overdekking, hetzij door metalen constructies, hetzij door houten balken die rieten luifels ondersteunen. Het resultaat? De perfecte beschutting tegen de zon onder een suggestief spel van licht en schaduw.

Ventilatie en verlichting worden bewerkstelligd door brede deuren en ramen, wat zorgt voor gezellige en koele ruimtes. Het hoofddoel van dit type woningen is het creëren van aangename ruimtes in harmonie met de omgeving.

Wat betreft kleuren; de grootste ster van deze stijl is wit, te vinden in gevelbekleding en in interieurs. De kleur blauw verwijst voornamelijk naar de zee en geeft een gevoel van welzijn en rust. Het is belangrijk op te merken dat de kleuren niet alleen bijdragen aan de esthetiek, maar dat ze, omdat het natuurlijke tinten zijn, ook geen warmte opnemen.

Verder overheersen in de mediterrane architectuur eenvoudige, strakke en elegante vormen, die esthetisch een veel soberder en minimalistisch beeld genereren.

Het belangrijkste voordeel van deze woningen is dat ze bestand zijn tegen warme omgevingen en maximaal comfort en verkoeling bieden aan de bewoners. Zonder twijfel de perfecte architectuur voor de Spaanse kusten en voor degenen die in deze regio hun huis onder de zon kiezen.

< Terug