Bezoek en verken het prachtige eiland Tabarca, Alicante.

Tabarca is het grootste eiland in een kleine eilandengroep bekend als de ‘Islote de la Cantera’. Het is ongeveer 1.800 meter lang en op het breedste punt ongeveer 400 meter breed. Tabarca is het enige bewoonde eiland in de regio Valencia en ligt tegenover de stad Alicante en vlakbij de kaap van Santa Pola.

Tabarca staat bekend als een pirateneiland, in het Spaans “isla de piratas”, aangezien het tot het einde van de 18e eeuw diende als toevluchtsoord voor piraten die het eiland gebruikten als een platform voor aanvallen op de Levantijnse kust. Daarom besloot koning Karel III van Spanje in 1760 opdracht te geven tot de versterking en de herbevolking van het dorp, om de piraten en de aanvallen te stoppen.

Er werden sterke muren rond het eiland gebouwd en een nieuwe groep inwoners afkomstig van het eiland Tunesische Tabarka werden gered en daar gevestigd op bevel van de koning. Na deze historische gebeurtenis werd het eiland omgedoopt tot “Nova Tabarca” of New Tabarca.

De muren rondom de stad zijn officieel uitgeroepen tot historische en artistieke site en een bezit van cultureel belang.

Tegenwoordig is het eiland een populair eendaags bezoek omdat het een beschermd zeereservaat is en een geweldige plek om te duiken en snorkelen. Het eiland is omgeven door kristalhelder blauw water uit de Middellandse Zee. De oceaan is kalm en je kunt in de verschillende baaien zwemmen tussen de vele vissen en het onderwaterleven. Het eiland heeft een onopvallende biodiversiteit aan flora en fauna die je kan verkennen tijdens het wandelen over de verschillende paden rond het eiland. Als je daar aankomt, probeer dan zeker de traditionele ‘caldero’, het typische gerecht van het eiland, in een van de fantastische visrestaurants.

Er zijn talloze vertrektijden vanuit de haven van Alicante, hoewel de regelmaat hiervan afhankelijk is van de tijd van het jaar. De boottocht is comfortabel en duurt ongeveer een uur. Het eiland is ook te bereiken vanuit Santa Pola en Benidorm.

< Terug