Een positieve kijk op de zomer

In Spanje zijn op dit moment grote rondes met versoepelingen van de Coronamaatregelen bezig. Zo waren in de Valencia regio de terrassen en bars op 1 maart al opengegaan en vanaf deze week mag er ook weer binnen worden gegeten en gedronken op 30% van de capaciteit en mogen de terrassen weer op volle toeren (100%) draaien met inachtneming van de 1.5 meter en een mondmasker als er niet wordt gegeten en gedronken.

De incidentie (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners) per 14 dagen is in heel Spanje gezakt van 899 op 27 januari naar 132 op 11 maart. De incidentie op weekbasis is nu 60. 

Hoe heeft Spanje deze sterke daling voor elkaar gekregen? 

Ten eerste is de avondklok (meestal tussen 23 en 6 uur) er in oktober al  ingegaan, maar vooral de regionale lockdowns, waarbij mensen hun gemeente, comarca of provincie niet mogen verlaten, hebben het virus mogelijk de pas afgesneden. Helaas werden de regionale lockdowns en de avondklok rond de kerstdagen opgeschort wat tot een grote opleving van het aantal besmettingen leidde. Maar daar heeft Spanje duidelijk lessen uit getrokken.

Ook tijdens Semana Santa, de Goede week voor Pasen, die in Spanje gepaard gaat met grote processies waarbij veel Spanjaarden hun geboorteregio opzoeken, blijven de regionale lockdowns van kracht. De regio’s zijn afgesloten van 26 maart t/m 9 april. Processies en andere feestelijkheden tijdens Semana Santa zijn uitgesloten want er mogen maximaal vier mensen samenkomen.

Hieronder vindt u een duidelijk overzicht met alle huidige coronamaatregelen voor de regio Valencia en dus de hele Costa:

LockdownRegionaal
AvondklokTussen 22 en 6 uur
HorecaGeopend, binnen (30%) buiten (100%) tot 18 uur en max. 4 personen aan een tafel
WinkelsGeopend tot 20 uur (50%)
MondmaskerplichtJa, altijd ongeacht de 1,5 m afstand
RookverbodJa, openbare ruimte wanneer de 2 m niet gehandhaafd kan worden en roken op terrassen is verboden
GroepsverbandMax. 4 personen op straat. Thuis alleen samenwonenden.

 

Coronapaspoort moet zomervakantie mogelijk maken 

 Op 10 maart liet de Spaanse minister van Industrie, Handel en Toerisme María Reyes Maroto weten dat haar regering van plan is vaccinpaspoorten of -certificat en op te nemen om veilig reizen mogelijk te maken. Het nieuwe paspoort zou in mei in werking moeten treden. Er zijn geen aanwijzingen dat het Spaanse Ministerie van Toerisme van plan is om negatieve PCR- of antigeentests te vervangen door vaccinpaspoorten om te bewijzen dat men geen Covid-19 heeft voordat men Spanje binnenkomt, maar dit is eerder een aanvullende eis. De minister voegde eraan toe dat haar regering samenwerkt met de EU en de OESO om “gemeenschappelijke protocollen te ontwikkelen die reizigers het vertrouwen geven dat ze veilig kunnen reizen”.

< Terug