Met digitaal ‘corona-paspoort’ naar Spanje vliegen

Steeds meer landen stellen eisen wat betreft een negatieve corona-test of PCR-test om via een vliegveld of haven binnen te komen. In Spanje geldt deze regel sinds 23 november.

Daarnaast zou het vaccineren tegen covid starten in 2021 waardoor de reizigers over meer persoonlijke corona-informatie beschikken. Als het aan de luchtvaartsector ligt dan moeten passagiers die naar andere landen vliegen vanaf het eerste of tweede kwartaal in 2021 de beschikking hebben over een ‘IATA Travel Pass’ wat gezien kan worden als een corona-paspoort voor vliegtuigpassagiers. Dat speciale digitale document moet alle nuttige informatie bevatten zoals of de reiziger gevaccineerd is of negatief getest is op covid.

In dat digitale document (via een smartphone app) zal informatie over de vereiste reisvoorwaarden, zoals verplichte tests of vaccinaties, beschikbaar zijn voor de reizigers. Er moet ook snel te zien kunnen zijn of de passagiers aan deze eisen voldoen.

Hiervoor werken overheden, laboratoria, luchtvaartmaatschappijen en reizigers informatie nauw samen zodat ze deze informatie kunnen aanleveren die dan in die app gekoppeld kan worden.

In de afbeelding hieronder vindt u een beknopt schema over hoe deze ‘IATA Travel Pass’ zou werken:

De komende weken test de IATA het corona-paspoort samen met luchtvaartconcern IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, Aer Lingus en de Spaanse maatschappijen Iberia en Vueling.

Als alles goed gaat kunnen iPhone-gebruikers in het eerste kwartaal van 2021 de app gaan gebruiken. Reizigers met een Android-telefoon moeten tot het tweede kwartaal wachten.

< Terug