Spanje wil de staat van alarm eindigen op 9 mei

De Spaanse minister-president Pedro Sanchez heeft in een interview aangegeven dat de regering niet van plan is de huidige staat van alarm die afloopt op 9 mei te verlengen. Sanchez gaf aan dat als het aantal besmettingen van de Covid-19 pandemie een positieve ontwikkeling blijft houden dat er geen reden meer is de staat van alarm te verlengen. De huidige staat van alarm begon op 25 oktober en geeft onder meer de overheid het recht voor het invoeren van een avondklok en reisbeperkingen. Deze zouden dan als het goed is na meer dan 1 jaar na het uitbreken van de pandemie in Spanje voorbij zijn.

Wat betekent dit concreet?

  • De centrale overheid heeft niet langer de macht om maatregelen, zoals mondmaskerplicht, avondklok of openingsuren voor winkels, op te leggen aan het hele land.
  • De lokale overheden moeten toestemming krijgen van een rechter wanneer ze bestaande maatregelen willen verlengen of nieuze maatregelen willen afkondigen.
  • De kans wordt groter dat een rechter daar niet in meegaat. Bijvoorbeeld als hij vindt dat bepaalde maatregelen ingaan tegen fundamentele mensenrechten

Om het opheffen van de Staat van alarm mogelijk te maken moeten er echter nog veel mensen gevaccineerd worden. Hierover had Sanchez ook goed nieuws. Spanje gaat er namelijk nog steeds van uit groepsimmuniteit bereikt te hebben eind augustus. Het land zit op schema om van de zomer 70% van de bevolking gevaccineerd te hebben. Volgens Sanchez gaan halverwege juli ongeveer 25 miljoen inwoners van Spanje volledig gevaccineerd zijn.

Spanje heeft afgelopen maandag haar vaccinatie plannen voor de komende maanden bekend gemaakt. In de week van 12 april zullen in Spanje meer mensen volledig gevaccineerd zijn dan dat er in het afgelopen jaar gediagnosticeerd werden met Covid-19. Het is verder de bedoeling dat in de eerste week van mei er 5 miljoen zijn gevaccineerd. Vanaf dat moment neemt het aantal vaccinaties snel toe. De eerste week van juni moeten dit er 10 miljoen zijn, slecht 2 weken later 15 miljoen en Spanje verwacht halverwege juli 25 miljoen mensen volledig gevaccineerd te zijn. Na gesprekken gehad te hebben met de grote leveranciers van het Covid-19 vaccin geloofd Sanchez dat dit plan niet vertraagd wordt. Volgens hem verwachten de leveranciers geen vertragingen meer en hebben ze belooft dat er voor september 86 miljoen vaccins aan Spanje geleverd worden.

 

< Terug