Uw woning verhuren in Spanje? Hiermee moet u rekening houden

Zelfs tijdens de pandemie blijft Spanje vakantieland nummer 1 en daardoor is het nog steeds interessant te investeren in een (tweede) woning.

Op het moment dat u de gelukkige eigenaar bent van een woning of appartement aan de Costa Blanca of Costa Cálida, dan is het, als u er zelf niet het hele jaar verblijft, slim om tijdelijk te verhuren. Zeker tijdens de zomermaanden en vooral nu wanneer toeristen grote hotels mijden, kan dat een mooi bedrag opleveren. Maar vergeet niet dat u een verhuurlicentie moet hebben én de inkomsten dient aan te geven.

Het aantal huizen en appartementen dat te huur aangeboden wordt, stijgt jaar na jaar, zeker nu het makkelijker is een eigendom te verhuren via kanalen zoals: Airbnb, HomeAway, Facebook, etc….

De woning dient te voldoen aan een aantal eisen

Voordat u mag verhuren, dient uw woning te voldoen aan enkele standaard woningnormen “Requisitos de las viviendas de uso turístico”.

Aanvraag goedkeuring voor vakantieverhuur bij de gemeente

Naast dat de woning dient te voldoen aan een aantal eisen, dient de woning ook geregistreerd te worden bij de gemeente, deze zal oordelen over de verhuuractiviteit met het stedenbouwkundig plan “Compatibilidad Urbanística” en zal nagaan of de geplande verhuuractiviteit in overeenstemming is met de activiteiten die de gemeente in een bepaalde zone, straat, urbanisatie of gebouw, voor ogen heeft.

De aanvraag van de verhuurlicentie bij toerisme
Zodra u de goedkeuring van de gemeente heeft, kan er overgegaan worden tot het indienen van de aanvraag van de verhuurlicentie bij de dienst Toerisme “Registro del Servicio Territorial de Turismo”. Daaropvolgend verkrijgt men een registratienummer welke zichtbaar in de woning geplaatst dient te worden, en bij alle online advertenties. De verhuurlicentie is naam- en adresgebonden en is dus niet overdraagbaar bij het eventuele verkopen van de woning. 

Huurinkomsten dienen aangegeven te worden
Op uw verhuurinkomsten betaalt u niet-residentenbelasting. Het basisprincipe voor niet-residenten is dat men een belastingpercentage van 19% betaalt op de netto ontvangen huurinkomsten (verhuurinkomsten – verhuiskosten).

Zinkt de moed u in de schoenen bij het lezen van al deze informatie? Geen zorgen! Alle diensten betreffende het verkrijgen van een verhuurlicentie verzorgen wij voor u!

< Terug